fbpx

Kako živeti v sedanjem trenutku?

Že dvakrat sem naletela na Lao Tsu-jev izrek, ki si ga velja zapomniti:

 

“Če ste depresivni, živite v preteklosti. Če ste nervozni, živite v prihodnosti. Če ste mirni, živite v sedanjosti.”

 

Kdo si ne želi biti miren? Ko smo v sedanjem trenutku, težave ne obstajajo.

 

Veliko ljudi živi v preteklosti in se obremenjuje zaradi stvari, ki so se jim zgodile, se zanje krivi in obsoja. Še več pa jih živi v prihodnosti in se obremenjujejo s stvarmi, ki se še sploh niso zgodile, ampak predvidevajo, da se bodo zgodile.

 

Le malo je tistih, ki so prisotni v sedanjem trenutku. Ki vas dejansko slišijo, ko se pogovarjajo z vami. Tistih, ki opazijo magičnost življenja okoli njih. Tistih, ki vam s svojo prisotnostjo dajo občutek, kot da ste v tistih trenutkih, ko ste z njimi, zanje edini na svetu.

 

Tudi sama sem večino svojega življenja živela v preteklosti, analizirala vse dogodke, v katere sem bila vpletena, vsako besedo, ki sem jo izrekla, vsako, ki je nisem…  Živela sem vsepovsod drugje kot v sedanjosti, dokler mi ni nekdo rekel:

 

“Vse je prazno in nepomembno!”

 

“Kaaaj?” Ko so mi kasneje razložili, da je vse ravno toliko pomembno, kot stvari sami pripišemo pomena – sem razumela. To spoznanje mi je prineslo neznosno olajšanje.  Zdaj puščam za sabo preteklost, pretekle trenutke, kot resnično nepomembne, zmage, napake, poraze – vse je nepomembno. Pomembno je toliko, da imam informacijo za naprej. Preteklost ne določa moje vrednosti. Sama določam svojo vrednost.

 

Prihodnost je prazna. Zapomnite si to.(Mogoče vložite v to tudi nekaj razmisleka.) Ja, seveda, če bomo mislili enake misli, kot smo jih mislili včeraj, bo naša prihodnost enaka preteklosti. Če pa bomo nekaj naredili za to, če bomo začeli verjeti, da je to, kar želimo, dejansko možno, bomo v tej prazni prihodnosti lahko ustvarili tudi to.

 

No, sedaj končno pridemo do bistva tega članka. Življenje je polno takšnih in drugačnih dogodkov. Kako naj pri vsem, kar se mi dogaja, ostanem v sedanjem trenutku?

 

1. Upoštevajte zgornji dve dejstvi: preteklost je ravno toliko pomembna, kolikor pomena ji pripisujemo. Prihodnost je prazna – v njej lahko ustvarimo karkoli.

 

2. Če se pogovarjate z nekom, ga začnite dejansko poslušati. Ne že v naprej pripravljati odgovora, razmišljati, kako boste reagirali ali pa si medtem, ko on govori, vrteti v glavi drugih filmov. Dejansko poslušajte. Prisluhnite tonu, s katerim govori. Resnično poskušajte razumeti, kaj govori. Če boste morali odgovoriti, bodo skozi vaša usta točno ob pravem trenutku prišle prave besede.

 

3. Če jeste, resnično okušajte hrano. Velikokrat se zgodi, da pojemo svoj obrok poleg televizije, radija ali pa zraven beremo časopis ali knjigo. S tem odvračamo pozornost od tega, kar jemo. Okušanje hrane je lahko prav orgazmična izkušnja, če si jo dovolimo.

 

4. Ko ste v naravi – opazujte detajle, poglejte list na drevesu – resnično poglejte – poglejte čudovito barvo, listne žile, kako pravilno, simetrično so razporejene, poglejte obliko ali pa na primer cvet – potopite se vanj – poglejte to čudovito, popolno kreacijo narave – resnično poglejte.

 

5. Ko se igrate z otrokom ali hišnim ljubljenčkom – bodite resnično pozorni, potopite se v igro, občutite dotikanje, resnično poglejte svojemu otroku v oči, čudovit nosek, pegice, karkoli, bodite pozorni na detajle.

 

6. Ko ste s partnerjem, bodite resnično z njim. Ko smo resnično v sedanjem trenutku, lahko v našem partnerju vsak dan odkrijemo kaj novega, lahko se vsak dan na novo zaljubimo vanj. Vsak dan znova lahko v odnos prinesemo strast in intimnost.

 

To je resnično, to je to, kar šteje. Iz tega je sestavljeno življenje. Iz trenutkov v katerih smo prisotni.

 

7. Ta vaja je iz metode imenovane Quantum Entrainment in se imenuje “Space Walking”. Ko sem prvič izvedela zanjo, sem mislila, da bom hodila po zraku 🙂 ) Ko pa sem natančno prebrala, za kaj gre in to vajo uporabila v praksi, se je izkazala za zelo učinkovito.

 

Vaja je sledeča:

Med sprehodom se osredotočajte na prazne prostore med stvarmi: prazne prostore med drevesi, prazne prostore med listi, prazne prostore v ograji, nepobarvane prostore med črtami na prehodu za pešce…. te prostore poglejte na način, kot da vam želijo nekaj povedati, kot da bo od tam nekdo prišel… bodite resnično pozorni. S časoma boste videli, kako z lahkoto boste s to vajo prisotni v trenutku.

 

8. Osredotočite se na čas med vdihom in izdihom. To je najpreprostejša vaja, ki nas v trenutku prestavi v sedanjost. Če dihamo globoko, pa z vsakim izdihom izdihnemo še nekaj napetosti, ki se je nabrala v nas.

 

Kakor vsaka stvar, tudi “biti v trenutku” zahteva nekaj vaje in vztrajnost. Ko boste poskusili večkrat, boste videli, kako se z vedno večjo lahkoto prepustite trenutku, kako barve naenkrat postajajo bolj žive, kako je svet okoli vas intenzivnejši,  kako ima hrana drugačen okus, kako vam je določena hrana slastna.

 

Še posebej pomembno je, da znamo biti v trenutku, ko smo na kakšni težki “preskušnji” in bi najraje brskali po preteklosti ali pa skrbeli, kaj bo v prihodnosti. Umirimo se tako, da se posvetimo temu, kar je pred nami. Videli boste – takrat težave ne bodo obstajale.

 

Živjenje živeto iz trenutka v trenutek je tisto pravo. Ko smo z mislimi v preteklosti ali v prihodnosti nam skozi prste polzi tisto, kar resnično imamo. ZDAJ!

 

Zagotovo imate tudi vi kakšen recept ali tehniko, s katero ostajate v sedanjosti. Vesela bi bila, če jo delite z nami – spodaj – med komentarji.

 

Barbara

Barbara Mali z uporabo novih pristopov opolnomoča in svetuje ljudem pri zavestnem ustvarjanju življenja na novih, kvalitetnejših nivojih in vstopanju v resnični potencial, ki ga imajo. Je avtorica e-knjig Zakon privlačnosti za vsak dan (naložite brezplačno) in  Kdaj boste začeli ljubiti SEBE? Je zdaj pravi čas?, pionirka Access barsov v Sloveniji in certificirana facilitatorka Access Consiousnessa. 

Call Now Button Scroll to Top

Prenos

Za prenos brezplačnega MP3 posnetka kliknite na spodnji gumb.

Hvala.

Prenos

Za prenos brezplačne knjige kliknite na spodnji gumb.

Hvala.